Yaratılış 20:7

Şimdi; adamın eşini geri ver çünkü o bir peygamberdir. Senin için dua edecek ve sen hayatta kalacaksın. Ama eğer geri vermezsen, bil ki kesinlikle öleceksin – hem sen, hem de sana ait olan herkes!”

[Bir Yahudi, bir nişanlı kızla zina ederse, ölüm cezasına çarptırılır. Bugün gelinin parmağına yüzüğün takılmasından ibaret olan resmi nişan, evliliğin ilk adımıdır; nişanlı kız evli bir kadın statüsüne sahiptir.] Bununla birlikte, Yahudi olmayan biri söz konusu olduğunda, kocası onu evine getirene kadar nişanlanma, nişanlı kıza evli bir kadın statüsü vermez. Bu nedenle, eğer biri onunla zina yaparsa, ölüm cezasına çarptırılmaz.

Ancak bu, yalnızca nişanlı kızı baştan çıkarması durumunda geçerlidir. Ancak ona tecavüz ederse, tecavüz soygunculuğa benzediği için ölüm cezasına çarptırılır. Soygunculuk, ölüm cezası gerektiren yedi evrensel emirden biridir.21

Tanrı, Avimeleh’e, “Sen, iki nedenle ölmeyi hak ettin. Bu kadını kaçırdın, bu hırsızlıktan başka bir şey değildir. Bunun yanında, o evli bir kadındır.”

Avimeleh, “Sabah ilk iş dediğin gibi yapacağım” diye yanıtladı.

“Ama Avraam’ın intikam almak isteyeceğinden çok endişeliyim. Ona dokunmadığıma yemin etsem bile bana inanmayacak. O büyük bir azizdir; bana lanet okursa, bunun gerçekleşmesinden korkuyorum. Ona dokunduğumu varsayarak karısını da reddedebilir. İnsanların bana iftira atmasından ve evli bir kadınla günah işlediğimi söylemesinden de korkuyorum” dedi.

Tanrı, “Merak etme, Avraam büyük bir peygamberdir ve senin ona dokunmadığını, hatta yaklaşmadığını çok iyi bilir. İnsanlar da sana iftira atmaz. Avraam’ın senin için dua ettiğini görecekler ve senin kötülük yapmadığını anlayacaklar” dedi.

Bütün bunlar o gece rüyada gerçekleşti.

NOTLAR:

21. Trani’li Rabbi Yosef (Maharimat), [Deruşim Al HaTorah], Toledot.