Yaratılış 19:2

“Lütfen efendilerim” dedi. “Yolunuzu kulunuzun evine doğru değiştirin. Geceyi geçirin, ayaklarınızı yıkayın; ve sonra erken kalkıp yolunuza devam edersiniz”. “Hayır” diye cevap verdiler. “Geceyi sokakta geçireceğiz”.

Lot, melekleri görünce onları karşılamak için koştu. Avraam’ın yeğeni olduğu için misafirperverliğin önemini öğrenmişti. Yine de, sadece gizlice misafir kabul etti. Gece olduğu ve kimsenin izlemediği için onları davet etmekten çekinmedi.221 Bazıları, Avraam’a benzeyen bir suretin onlara eşlik ettiğini gördüğünü söyler.222

Yere eğildi ve onlara dedi ki, “Bildiğiniz gibi, bu şehrin insanları çok kaba ve yabancılardan nefret ediyor. Şimdi baş hakim olmama ve etkimi onların yollarını geliştirmek için kullanmaya çalışmama rağmen, beni dinlemiyorlar. Müthiş korku içinde yaşıyorum; yoksul bir adamı doyurduğu için kızlarımdan birini yakarak öldürdüler bile. Bu nedenle, evime herkesin sizi görebileceği bir sokaktan direkt olarak girmemenizi, bunun yerine evime arka kapıdan girmenizi tercih ederim. Tabii ki, sizi karşılamak için orada olmayacağım, yoksa görülebilirim. Ancak dinlenip geceyi geçirebileceksiniz ve sabah erken kalkıp yolunuza devam edebilirsiniz.

Ayaklarınızı yıkamak için su alabilirsiniz ama lütfen bunu sabah evimden çıktıktan sonra yapın. Buradaki insanlar çok zalim; yabancılardan o kadar nefret ediyorlar ki misafir kabul eden herkes kazıkta yakılıyor. Sabah sizi ayaklarınız toz içinde görürlerse, geceyi benim evimde geçirdiğinizden şüphelenmezler.”223 Melekler, “Kendini tehlikeye atmana gerek yok. Kasaba meydanında bir yere yerleşebiliriz” diye yanıtladılar.

Bazıları, geceyi bir şehir meydanı gibi misafirlere açık olan Avraam’ın evinde geçirmeyi düşündüklerini söyler. 224

NOTLAR

221 Yafeh Toar

222 Zohar, sayfa 106

223 Adı geçen eserde. Bereşit Rabba.

224 [Rabbi Yaakov Diliskas,] Imrey Noam (Konstantinopolis, 1540).