Yaratılış 18:22-23

Adamlar bulundukları yerden döndüler ve Sedom’a doğru yöneldiler. Avraam hala Tanrı’nın önünde durmaktaydı. Avraam öne çıktı ve “Dürüstü de kötüyle birlikte ortadan mı kaldıracaksın?” dedi.

İlahi Kutsiyet, Avraam’ın evindeydi ve bu nedenle Tora’nın “öne çıktı” dediğinde ne demek istediğini anlamak zordur. Bu, dua ederken Tanrı’ya yaklaştığı anlamına gelir. İlk başta, Tanrı ile tartışmaya başladı. Sonra Tanrı’ya yalvardı ve son olarak duaya başvurdu.

Avraam, “Kötüleri yok etmede haklısın. Ama neden tümünü yok ettiğini anlayamıyorum. Daha önce Noah’a tüm dünyayı yok etmeyeceğine söz vermiştin. Eğer tam anlamıyla adaletin hakim olmasına izin verirsen, dünya nasıl hayatta kalabilir? Eğer tüm insanların davranışlarını ince eleyip sık dokursan, evreni kesinlikle yaratılış anındaki kaotik hale döndürmek zorunda kalacaksın.

Bir ölümlü kral öfkesini kontrol edemez ve bu nedenle hem masumu hem de suçluyu yok eder. Ama Sen öfkeni daima tam kontrol edersin ve bunun yanında Sen merhamet dolusun.

Dahası, çevrede dürüst insanlar var. Onların hiç liyakatı yok mu? Bu liyakat kötüleri koruyamaz mı? Görünüşe göre, dürüstler bile ölecekler. “Dürüstü de kötüyle birlikte ortadan mı kaldıracaksın?” dedi.136

NOTLAR:

136. Yafeh Toar, sayfalar 235, 288; Tanhuma.