Yaratılış 1:2

Yeryüzü şekilsiz ve boştu, derinliklerin yüzeyinde karanlık vardı; ancak Tanrı’nın Ruhu suyun yüzeyinde hareket halindeydi.

 

Tora, yaratılıştan önce dünyanın nasıl olduğunu anlatmak zorunda değildi, fakat bunu bize her şeyi öğretmek için yapmaktadır.55 Bundan sonra yeni bir şey yaratılmayacak, tamamlanmış olan hiçbir şey değiştirilmeyecektir. Dünya, yaratılış günlerinde belirlenmiş olan bir dizi yasaya uygun olarak davranmaktadır.

 

Bu durumda günahkar kişi şunu diyebilir, “Günahlarımızın dünyaya zarar vermesi mümkün değildir. Çünkü, bu bir değişim olacaktır ve size göre bu mümkün değildir.” Bu nedenle Tora, “Yeryüzü şekilsiz ve boştu demektedir. Tanrı, Dünya’yı yok etmek için bir sel veya halkı yutması ve günahkarları yok etmesi için bir ateş gönderdiğinde, bu bir değişim olarak nitelendirilmez.

 

En başta dünya, “şekilsiz ve boştu.” Bildiğimiz dünya, bu halden yaratılmıştır ki, insanlar Tora’nın buyruklarını yerine getirsin ve günah işlemesin. Yaratılışın açık koşulu buydu. İnsanlar, Tora’nın buyruklarını yerine getirmezse, dünya orijinal şekilsiz ve boş haline geri dönecektir. Bu hal, dünyanın orijinal hali olduğu için de bu bir değişim olmayacaktır.

 

NOTLAR:

55. Kli Yakar