Yaratılış 2:18-19

Tanrı “Adamın yalnız olması iyi değil. Ona, kendisine uygun bir yardımcı yapayım” dedi. Tanrı tüm vahşi hayvanları ve gökyüzünün tüm kuşlarını topraktan şekillendirmişti. [Şimdi] Her birine ne isim vereceğini görmek için [onları] adama getirdi. Adam her canlıya ne isim verdiyse, onun ismi öyle kalacaktı.

 

Tora, burada bize Adam’ın büyük zekası hakkında bilgi vermektedir. O, meleklerden bile daha bilgeydi.

 

Adam yaratıldığında, topraktan yaratılmış olduğu için, melekler onun önemli bir varlık olmadığını iddia ettiler. Melekler bu düşüncelerini Tanrı’ya ifade ettiklerinde, Tanrı onlara “O, sizden daha zekidir” diye cevap verdi. Bunu göstermek için Tanrı, dünyadaki her yaratığı meleklerin önüne getirerek, onlara her birinin isminin ne olması gerektiğini sordu. Ne cevap vereceklerini bilemediler.

 

Sonra Tanrı, tüm canlıları Adam’a getirerek aynı şeyi sordu, “Onlara ne isim verilmelidir?” Adam, her birine bir isim verdi. Birçok durumda, erkeğe dişiden farklı bir isim verilir. Adam, her bir yaratığın esas doğasını bildiği için bunu yapabilmiş ve her birine uygun ismi verebilmiştir. Açıktır ki, isimleri rastgele seçmemiştir, [çünkü, durum böyle olsaydı, Tora her yaşayan canlıya bir isim verdiği gerçeğinden bahsetmezdi]. Adam, her isim için bir sebep gösterebiliyordu. Bugün, her yaratığın [İbranice] ismi, Adam tarafından verilen isimlerdir.95

 

Sonra Tanrı, Adam’a sordu, “Senin ismin ne olmalı?” Adam, “Adam” ismini ürettiğinde Tanrı, “Adam (אדם) ismini uygun buluyorum” dedi. Topraktan, İbranice Adamah (אדמה), alındın.

NOTLAR:

95.Bereşit Rabba.