Yaratılış 20:11

Avraam “Çünkü burada eksik olan tek şeyin Tanrı korkusu olduğunu fark ettim” diye cevap verdi. “Eşim sebebiyle öldürülebilirdim.”

“Halkın kötü olduğunu biliyordum. Şehre gelir gelmez bana onun karım olup olmadığını sordular. Başka hiçbir yerde böyle davranan insanlar görmedim. Bir yabancı geldiğinde insanlar ona genellikle neden seyahat ettiğini, ne mal taşıdığını, barınma ihtiyacı olup olmadığını ve benzeri soruları sorar. Burada bana ilk sordukları şey karımla ilgili oldu: ‘Bu güzel kadın kim, kız kardeşin mi? Kuzenin mi?’ Böyle sorular sorduklarını görünce çok korktum ve kalplerinde Tanrı korkusu olmadığını anladım.”26

Avimeleh’e cevap verirken Avraam, “Burada eksik olan tek şey Tanrı korkusudur. Seni günahkar ya da kötü olarak görmüyorum. Ama insanlar Tanrı’dan korkmuyor. Eğer onun benim karım olduğunu bilselerdi beni öldürmelerine ve onu almalarına ne engel olurdu?

“Evli bir kadına tecavüz etmeyeceklerini varsaydım. Beni öldürmesinler diye onlara Sara’nın benim kız kardeşim olduğunu söyledim. Onu almasınlar diye başka biriyle evli olduğunu ama kocasının bizimle birlikte olmadığını söyledim.27

“Halkın putlara taptığını görünce kendimi onlardan ayırdım. Tanrı, beni putperestlikten uzaklaştırmak için, ‘evinden [ayrıl],’ (Yaratılış 12:1) buyurdu. Yer yer dolaştım, ve benim için birçok mucizeler yaptı. Beni ateşli fırından ve dört güçlü kraldan kurtardı. Bu nedenle bu tür adamlardan uzak durmalıyım; onların hepsi benim düşmanım. Onlar yüzünden büyük tehlike altındayım.28 Bu nedenle karıma kız kardeşim olduğunu söylemesi için tavsiyede bulundum . İnsanlar onun karım olduğunu anlasalardı beni öldürürlerdi.”

NOTLAR:

26. Raşi.

27. Kesef Mezukak

28. Yafeh Toar, s. 305