Yaratılış 4:10

Tanrı “Ne yaptın?” dedi. “Kardeşinin kanının sesi topraktan Bana doğru haykırıyor.

 

[“kardeşinin kanı” ifadesi , Demey Ahika (דְּמֵ֣י אָחִ֔יךָ) çoğul haldedir ve “kardeşinin kanları” olarak tercüme edilebilir.] Tanrı, Kayin’e “Bana doğru haykıran sadece kardeşinin kanı değil. Aynı zamanda sahip olacağı tüm çocuklarının ve onların soyundan gelen tüm kimselerin de sesini duyuyorum” dedi.25

 

Bu durum, cinayet işleyen her kişi için geçerlidir. Cinayet işleyen kişi bir kişiyi öldürmekle kalmaz, kurbanından sonsuza kadar gelecek tüm soyunu da öldürmüş olur.

 

[Tanrı ayrıca dedi ki,] “Kardeşinin gidecek hiçbir yeri olmadığı için çok ıstırap çektiğini anlamalısın. Ruhu göklere gelirse, yalnız başına olacaktır, çünkü; burada başka biri yoktur. Eğer yeryüzüne inerse, bedeninin kayalar ve taşlar üzerine atıldığını görünce büyük ızdırap duyar.”

 

Kayin yanıtladı, “Sen Evren’in Hakimi’sin ve Sen her şeyi gözetirsin. Evet, ben kötüyüm ama sadece Kötü Dürtü’ye sahip olduğum için. Bunun için beni dünyadan silmek istiyorsun. Ama Sen – neden benim onu öldürmemi engellemedin? Eğer her ikimizin de sunusunu kabul etseydin, onu asla öldürmeyecektim. Kıskançlık beni harap etti.”

NOTLAR:

  1. Raşi.